петак, 19. октобар 2018.

Радојичић: Применом нових технологија Београд постаје „паметан град”

Градоначелник Београда проф. др Зоран Радојичић, министар за иновације и технолошки развој Ненад Поповић, амбасадорка Израела Алона Фишер-Кам, амбасадор Немачке Томас Шиб и регионални директор „Фридрих Науман фондације за слободу” Раинер Адам отворили су данас Други фестивал „паметних градова” у Дому омладине.

Градоначелник је том приликом нагласио значај овог скупа за наш главни град са веома интересантном темом. Он се присетио недавног боравка у Казахстану, као и Форума градоначелника „16+1” одржаном у Београду, на којима су „паметни градови” били један од фокуса. 

– Градови су данас све већи, са великим бројем становника, због чега у њима и има доста проблема. Један од начина за њихово решавање јесу нове технологије. Јавни превоз, проблем саобраћајних гужви и буке, затим третман отпада, организација управе, све то може да се унапреди применом нових технологија, а што се широким појмом назива „паметни градови” или „смарт сити”. Верујем да ће овај скуп допринети налажењу најбољих решења за град Београд – истакао је Радојичић.

Он је нагласио да манифестације попут ове помажу и да се прецизно дефинишу потребе градова, па тако и Београда.

– Очекујемо много нових идеја које би могле да допринесу да Београд буде лепши, бољи, здравији за грађане, а у ширем контексту да се приближи циљу и постане „смарт сити” – рекао је градоначелник.

Зоран Радојичић је истовремено подвукао да је важно да високу технологију применимо на једноставан начин, како би је грађани лако користили.

Министар Поповић је оценио да је конференција одлична прилика за размену мишљења и искустава.

– „Паметни градови” су градови будућности. За неколико година више од 75 одсто грађана на Земљи живеће у великим урбаним срединама. Због тога је потребно осмислити потпуно нове концепте градова како би грађани живели лакше, боље и, што је веома важно, јефтиније, а сви сервиси им били доступнији – рекао је Поповић. 

У Србији је важно осмислити „паметну стратегију” за „паметне градове” и да искористимо потенцијал наших инжењера и „старт ап” компанија, па резултати неће изостати, додао је Поповић. Он је оценио да се Београд развија у добром смеру, али и да се припремају пилот пројекти за мале градове у нашој земљи. 

Региoнални директор „Фридрих Науман фондације за слободу” Раинер Адам је подсетио да је „Смарт сити иницијатива” формирана 2014. године и да је овогодишњи фестивал други по реду.

– Ми верујемо у иновације, оснаживање грађана и мисија, a визија Смарт сити иницијативе је фокусирање на те циљеве. У томе не желимо да будемо усамљени, већ нам је намера да поделимо те циљеве са онима који деле наше мишљење, тако да то постане заједнички напор више од 70 партнера, међу којима су и они из приватног сектора, владе и сами грађани. Наш циљ је да грађани који су свесни одговорности и активни у политици учествују у развоју заједнице и преузму одговорност за њу. Потребно нам је више образованих и ка технологији отворених људи, како би се према заједници понашали што одговорније – истакао је Адам.

Други фестивал „паметних градова” под називом „Будућност урабних иновација и паметних градова стиже у Србију” одржава се од 19. до 21. октобра, са циљем да се подржи развој технолошки напредних градова по мери становника.